Publicerad

Att köra med Aerohjälm – Casco – En säker kombo

Pryltester brukar inte förekomma på GoVest. Annat än när vi själva är överväldigande positiva till våra egna hjul ;-). Samt att vi då och då slänger ut ekivoka bilder på våra cyklar med dito rättfärdigande av köp. Nåväl efter 2 år med ett antal aerohjälmar på skaftet känner jag att det finns både underlag och erfarenhet att delge.

Under 1 år har jag nu kört med en Casco Speedtime på tempocykel. Denna inhandlad för rejäla pengar. Sedan juni har även all träning och tävling på linjehojen körts med en Casco Speedairo. Den senare som testlån. Andra aero linjehjälmar som utgör referensram här och har använts flitigt tidgare, har varit Louis Garneau ”Course”, Giro ”Air Attack visor” och Uvex ”EdAero”. De tempohjälmar som skräpar i garaget är en LAS och Rudy Project (Wingspan).

Casco Speedtime

Efter att ha varit ovänner inledningsvis är jag nu mer än nöjd. Inledningsvis 2014 körde jag med det stora visiret. Något som i vissa situationer innebar imma. Mc spray och visirbyte till en kortare variant så var allt topp. Det man kan säga om Speedtime är att oavsett position så slipper man aeronackdelen jämfört med en mer strutformad hjälm om man tittar nedåt. Rätt väsentligt för mig med stel nacke. Visiret är optiskt korrekt om än väldigt känsligt för yttre påverkan.

Väskan som följer med är ett måste att använda (Inte när man cyklar). Väl på huvudet är det ovanligt luftigt, än bättre om man petar ut pluggen längst fram. Något som jag också verkligen uppskattar är att hjälmen är relativt lätt. I tester i Tyska TOUR får Speedtime fina aerovärden. Dock måste jag tillstå att allt tyskt i TOUR tenderar att få bra betyg. En grymt skön hjälm, där coolfaktorn är skyhög, dock kanske inte på en orakad medelålders gubbe. Skulle man betygsätta Speedtime så får den 4.27 av 5 möjliga poäng. Med ett tåligare visir och mer humant pris hade det varit full pott. Funktionsmässigt är det en klockren 5:a.

Casco Speedairo

Stjärnan. Med mina 4 aerohjälmar i garaget var jag lite skeptiskt till BJ Sport Marcus förslag att låsa in mig med Speedairo. Har förmånen till skillnad från World Tour cyklister att själv välja mina grejer. Därmed är endast det bästa gott nog (Inom rimliga ekonomiska ramar). Det jag hade funderingar kring med den svarta Cascon var ventilation och permanent visir (Det går att fälla upp). Att hjälmen i mitt subjektiva tycke var skitsnygg underlättade dock. Få aerohjälmar ser ok ut. Oftast ett UFO. Tycker så fortfarande om POC, även om man kanske vänjer sig. Marcus monterade på ett för 2015 nytt photokromatiskt visir och sa ut och kör. Skit, vad skulle jag nu göra av med mina nyinköpta Oakley Radar Path med photokromatiska linser.

Första passet var det bara distans 70 km i milt väder

Tänkte inte ens att jag hade en hjälm på mig, än mindre reflekterade jag över visiret. Trots skiftande sol och moln var det bara tjöt och cykel. Veckorna gick och Speedairo var den enda hjälmen som användes. Till skillnad mot Speedtime så är visiret 3 månader senare opåverkat trots nästan daglig hantering.

Eldprovet kom i samband med Veteran SM linje. 27 grader och 143km. Bra luftning med kontroll på svettflöde och därmed sikten genom visiret. 2:a plats i en spurt är cyklistens förtjänst, men grymma prylar underlättar och tar inte bort fokus. Även här fina aerovärden i tyska TOUR. Mitt eget betyg är därför en ytterst stabil 5:a. Mer aero än LG Course, med lika ventilation och bekvämare. Bättre visir än Giro Air Attack (Det är ett bra betyg), betydligt tystare och mer ventilerad än dito. Likvärdig med Uvex i bekvämlighet och aero men drar ifrån med bättre kylning och åter igen det fantastiska visiret.

Och så till pudelns kärna…

Läs gärna på hur många watt man har att spara med en aerohjälm detta i relation till besparing i watt med en aerocykel. Det blir många watt per krona till fördel för hjälmen.

Aerohjälmar