Publicerad

Franska Rivieran och TYR 55

Franska Rivieran i år var precis som tidigare år. Sol och fantastiska cykelvägar. 6 rejäla bergspass klämdes in efter förhandlingar men fru och barn. Ett varannan dag… I år bestämde jag mig att packa lätt och hade bara ett hjulset i väskan. TYR 55 (All black dekaler). Tanken var att helt enkelt testa om det är vettigt och möjligt att köra pass på 2000 hm eller mer i 25-30 grader, med kanttrådshjul helt i kolfiber.

Redan på planet ned till Nice hittade jag ett ex. av tyska Roadbike (2012-08) som passande nog testade och körde skiten ur kolfiber kanttrådshjul i 46 mm – 50 mm och priser mellan 1350 – 3650 EUR. Deras summering var att mycket utveckling har gjorts de senaste 2 åren sedan motsvarande föregående test. Framför allt är kruxet med kolfiber kanttråd hjul hur man bäst löser problematiken med värme. Kolfiber är ett material som leder värme dåligt, den värmeutveckling som sker stannar vid bromsytan och därmed ”fördelas inte värmen” på samma sätt som med en aluminiumfälg. Något som i sin tur innebär hög värme mot slang, hög värme innebär också att luft expanderar och de psi som man normalt har, blir mycket högre vid extrema situationer. Glödheta slangar och rejält tryck mot kantväggar är ingen bra kombination.

Nåväl. Dags för praktiskt test. Strålande sol och 30 grader. Uppför Col de Madone (0-963 hm) var det hög puls och en härlig känsla att runda serpentinerna. Nedför skulle dock innebära det ordentliga testet. Från Peille på ca 830 hm går det nedför i skarpa serpor i ca 500 hm och 7 km, ofta med 10-15%. Tyr C55 med 115 psi (120 är angivet max) med våra egna bromsgummin som utvecklar en lägre värme. En riktigt småläskig nedförslöpa som man inte kan ladda  i… Korta och bestämda inbromsningar. Lika mycket fram som bak. Väl nere direkt känna efter med händerna. Bakhjulet var glödhett, framhjulet i princip svalt. Inte förvånande men ändå en tankeställare. Att bromsa nedför i extrema backar är mycket teknik, oavsett vad för hjul man har. Man bör bromsa mer med frambroms (Fråga en mc åkare), kort och hårt och bör använda sin kropp som vindfång.

Vis av detta första test körde jag betydligt mer frambroms under veckan som gick och efter extrema nedförslöpor stämde jag av genom att snabbt känna av värme i fälg. Betydligt jämnare mellan fram och bakhjul. Skall tilläggas att vi gjorde denna typ av test på Cypern redan i december 2011. Då i betydligt kallare väder. Vi var därefter ytterst noga med att diskutera och ta fram den fälg och bromsgummi kombination som bäst klarade värme.

Kunga etappen blev ett 4 h 36 min pass med start i Menton. Direkt upp 700 hm mot Sospel. Därefter åter ned till ca 320 hm och igenom Sospel. Sedan började den 24 km långa klättringen upp mot Col de Turini (1607 hm). Några insnöade cyklister har rankat denna väg  topp 15 i världen över vackraste cykelvägar… De första 11 km är riktigt snälla med mest 4-6%. Otroligt vackert genom dalar, förbi vattenfall och skog. De sista 13 km är därefter ett bra test med i princip bara 7-10%. Absolut viktigt att hitta sin egen rytm. Väl på toppen var man glatt överraskad att det fanns både hotel och cafe. Ingen övernattning men väl en espresso och två cola.  Belöningen var att ladda nedför, och vilka fantastiska nedförslöpor!

För dem som är sugna på att utforska dessa trakter, kan man konstatera att bergsvägarna kring Menton har lite mer lutning än vägarna längre västerut bortanför Nice. Vår andra vecka i Cagnes Sur Mer bjöd förvisso på olika Cols på 900-1300 hm från havsnivå (Col de Vence, Col de Sine, Col de Castellar…) men även fantastiska platåer med mer ”normal” cykling.

Tyr 55 var riktigt härliga både uppför, på platten och kors i taket även nedför med precis styrning och styvhet. Dock när det går nedför i mer än 10% och korta serpor i oändlighet måste man ha rätt bromsgummin, rätt bromsteknik och gärna inte vara en bjässe i vikt. Detta i en direkt jämförelse med året innan på THOR A3.0 i samma berg. Mest optimalt nedför i extrema situationer vore skivbromsar, en tanke kanske för nästa år…