Publicerad

Höstrace på västkusten

Augusti i Sverige är lite skral med tävlingar för seniorer. Det fåtal som kördes var…

Tjörnrundan (8/8)

Ett välarrangerat motionslopp på Tjörn med tidtagning och därmed hets. Hets var det redan med att hinna till start efter taktiksnack på avlägsen hemlig ort. Ett 8-manna CK Sundet lagtempo i 2.5 mil. Väl framme, jisses…400 på startlinjen och även cyklister från lite mer fjärran. Taktiken var att attackera, mycket. Loppet är i princip ett sprintlopp med sina korta 50 km. Lugnt ut ur Skärhamn, därefter var det attack, dock ej av CK Sundet. Gott så, detta skulle ge möjlighet till att kontraattackera när väl klungan började bli lite matt. Så skedde efter 5 km redan.

CK Sundet Marcus, Staffan, Gabriel kom då loss med Dalslandsåkare och Per Lindberg. Fullt blås och att CK Sundet Viktor lyckades brygga är bevis på den gubbens åkstyrka. Lite vek var han dock en stund i sina förningar. De 20-30s som skapats i medvinden blev fort 1 min 30s i motvinden när ett lagtempo i utbrytningen rullade relativt friktionsfritt. Marcus var här ordningspolis och fick även icke CK Sundare att bidra. Kan man ana lite Lance takter här?

Med 4 man mot två fanns det nu möjlighet att gadda ihop sig och tänka ut något lömskt

Efter snack längst bak så var det bara sjösätta planen. I sista backen 8 km innan mål drog Viktor hårt 2/3. Sedan fortsatte Gabriel. De lömska CK Sundet grabbarna släppte lucka. Förvirring om vem som skulle ta den. Gabriel med lucka nu i full fart nedför och mer och mer luft. Fortfarande ovilja att offra sig. Så dags hade även Viktor dragit och började partempo åka med Gabriel. Luckan växte.

Nu satte Dalslandskillen fart med alla på rulle. Väl med sura ben och en motståndare mindre var det mest troliga scenariot att Per skulle stöta. Så skedde också med två CK Sundare på hjul. Här var Mackan iskall och informerade Staffan. Vår mest orutinerade och attacksugna fikacyklist att invänta med att åka av Per när denna bränt sin veke. Ofin nog stack Marcus först. Staffan antagligen förvirrad.

Där framme hade redan diskussionerna kring målgång påbörjats. Viktor tyckte att vi skulle åka hand i hand. Lite väl manligt tyckte jag och föreslog att han skulle rulla först. Nåväl hand i hand fick det bli. Aningen förvirrat. Så dags noterade Viktor något svart och kompakt på avstånd. Kan det vara Marcus? Så var det och med kraftfulla pedaltag och stort leende rullade även han upp på sidan. Bilden säger allt. Staffan då? Ja han stötte till sist av Per. In som 4:a någon sekund efter, möjligen lite butter var han att inte få hålla handen.

Således kanske första och sista gången CK Sundet visade en taktisk ådra och därför denna långa skildring. Till och med Mattias Reck gratulerade till den taktiska uppvisningen. Något som fick Marcus att känna sig som en tupp i hönshuset kommande vecka. Hela denna sannsaga avslutades med gofika hos Marcus. En fin dag.

Svanesund 3 dagars (28-30/8)

Ett betydligt mer utdraget evenemang men inte mindre välarrangerat. Alltid med timing för en höstförkylning. Undertecknad småkonstig även denna gång och framför allt grinig. 2.5h bilresa för att bränna av en 2 min prolog är liksom omotiverat ur ett miljöperspektiv. Prologen sprider ut seniorklungan med ca 10s. CK Sundet kom till start med starkt lag i Senior. Fjolårsvinnaren Marcus Larsson, Fjolårstvåan och tidigare vinnare Viktor, Joakim B, Gabriel, Staffan, Tobias B, Anders A. 7 man. Efter prologen var Marcus 2:a och Gabriel 4:a. Övriga med kontakt.

GP

Lördag förmiddag släppte man åter ut Seniorklungan för att köra runt, runt, runt. Ett Grand Prix kort och gott. Viktor, Marcus, Joakim och Staffan lekte lite men rullade till sist in med alla andra 40 seniorer. En allt för enkel bana för att sprida ut fältet. Som repris på året innan gemensam middag avrundat med finfika hos Staffan. Staffan kan detta och ligger bra till för att bli klubbens fikageneral.

Tempo

Mätta och dästa var det bara att avrunda det hela med 19 km tempo. Lite bestyr att klämma sig in i den tighta lycradräkten. TT dräkter ger lite mindre säkerhetsmarginal när ens lagkamrater skall nåla nummerlappar. Svanesund tempobana är en teknisk attraktion. Att balansera ut backar med fart på rakor. Att våga hålla fart och position nedför i lömska och dolda kurvor. Att hushålla för en backig hemgång.

Öppnade fint men är en relativt oteknisk/blyg cyklist. Med 2015 tempoform i backspegeln blev det till att rulla in på en rätt diffus 10:e plats. 1 min efter CK Sundet Viktor som tog hem denna delgren. Han hade laddat och i princip varit millimetrar från att plöja åker. Marcus kom in som 2:a 12s efter Viktor och helt plötsligt hade vi 1:an, 2:an i sammandraget! Därefter en bit till undertecknad på 9:e plats.
Ett intressant utgångsläge inför söndagens linjelopp.

Linje

Taktiken för linje var att inte ställa till det. Enkelt och klart. Hellre offensiv körning än tvärtom. 108 km. 6 varv på en bana som bjöd på en relativt rejäl backe. Tyvärr för svag vind för inbjuda till kantvindsåkning. Efter ett offensivt första varv med bitvis hårda partier, lugnade det ned sig varv två. Där gick det iväg två, varav en från Fredrikshof som kunde hota i sammandraget. Med ambition om att Viktor och Marcus skulle få en lugn resa, där andra klubbar slet med inkörning gick även jag loss. Fick med mig Aktivitus Patrik. En trevlig gubbe men denna dag mest i baksätet. Sakta fick vi som mest 1 min 30s till huvudklungan och var efter 3,5 varv ca 30s från de två längst fram. Så dags efter 4 mil dragjobb var jag rejält mör och började sega ihop.

En lättnad när vi blev ikappkörda med 1.5 varv kvar. Fladdrade med klungan därefter. In halvvägs på sista varvet var alla samlade och där fick vi skåda ett mäktigt solonummer av Marcus. Han körde ifrån alla. In som totalvinnare andra året i rad! Jonas Tell fick äntligen sin efterlängtade pallplats och Viktor in som total 3:a! 9:e plats för Gabriel. 13:e för Staffan. Joakim, Tobias och Anders lite efter men hårt jobb på linjet för laget. Tror alla var nöjda med den krävande helgen och för Marcus, Viktor, Tobias, Joakim, Anders och Gabriel var veteran VM bara en vecka bort…

Målgång Tjörnrundan
Målgång Tjörnrundan

TT Svanesund 2015

Gabriel lång utbrytning
Gabriel lång utbrytning