Publicerad

Kolfiberhjul på väg – TYR 2012!

Äntligen är väl det ord som ligger närmast till hands… Som alltid med prylar funderar min bror och jag kring förbättringar. Denna gång hade vi en utmaning framför oss. Den respons vi fått kring TYR 2011, Test i Kadens nr 10, 2011,  samt vår egen misshandel av dessa hjul pekade på att TYR 2012 skulle vara identiska med TYR 2011.

I oktober fick vi dock en ny specifikation på en kanttråd fälg som var för intressant och unik att förkasta. Något lättare, fortfarande samma struktur och styrka, framför allt kring ekerhål, än bättre finish, bredare aero profil och bredare mer temperaturtålig bromsyta var fördelarna. Vi beställde in och fick snabbt en nybakad förserie i flashig marble finish för test (Bilder nedan). När vi ändå var igång med fälgarna varför inte testa olika ekringsvarianter? Sagt och gjort fick vi möjlighet att specificera egna nav med både traditionell och 2-1 borrning (bak). Likaså ville vi inte ha något annat än de bästa keramiska hybrid lager som finns att tillgå – Enduro.

Tredje veckan i oktober var det dags att på allvar testa hjulen. Både i 38 mm och 55 mm fälghöjd. 38 mm vägde in på 1335 g. En skaplig vikt för kanttråd utan att använda sig av tvivelaktiga atomsmå lager. 55 mm vägde in på riktigt lätta 1450 g. Oktober till sista veckan i januari var det bara att rulla. Testen har inte varit av IKEA laboratorie typ, utan har genomförts under verkliga förhållanden. Svensk höst / vinter, på Cypern och inomhus i Friidrottens hus i Göteborg. Det senare med ca 4000 svagt doserade kurvor i farter runt 35-50 km/h.

Vi har haft hur kul som helst

Rätt tidigt i testandet och framför allt efter Cypern, där Daniel bromsade sig ner 1000 hm i väta, var vi överens om att detta var helt rätt. Bromsverkan är bättre. 2-1 ekringen bak innebär dubbelt så mycket ekrar på drivsida, därmed styrka nog för de vildaste igångdrag. 38 mm har varit ett riktigt allroundhjul som erbjuder lite komfort. 55 mm har blivit en favorit med ett omedelbart gensvar. Lite mer vindkänsliga men de dagar det har varit torrt och vindstilla (Inte ofta i Göteborg) har det gått fort.

Som noteras har vi även gjort en översyn av dekalerna. I princip blir det som på bilderna. Det kommer finnas möjlighet att beställa hjulset med diskret ”Ghost” logo i silver, där dekorränderna kan vara silver eller röda. ”Ghost” borde passa de mest udda cykelfärg kombinationer. Det andra alternativet blir en ”Race” variant med vit logo och dekorränder i rött eller silver. Modellbeteckning kommer vara silver, vit eller röd (TYR / C38 / C55) .

Äntligen

innebär att TYR 2012 är tillgängliga för beställning och leverans första veckan i april. Vi reserverar oss dock plus / minus 1 vecka. Nästa stopp för Tyr 2012 blir UCI Paris – Nice 10-17 mars. I en Cofidis tröja kommer jag smyga mig in i proffsklungan på Vence – Col de Vence stigningen lördag på näst sista etappen. En backe som jag kört otaliga gånger. Det blir 55 mm. Bara så att jag har det lilla extra att köra ikapp i nedförslöpan in mot Nice ;-).

Pris

Vår förhoppning är att erbjuda TYR 2012 till ett lägre pris än listpris för TYR2011

Vad ingår

Tyr 2012 hjulset 38 / 55 mm i UD finish (Bild är marble finish). 2-1 ekring bak, radial fram med Sapim CX ray svarta ekrar och svarta alu-nipplar. GoVest nav med Enduro keramiska hybridlager. Med 55 mm set medföljer GoVest 48 mm ventilförlängare, fritt val av dekal, dubbelsidig hjulväska, bromsgummin, snabbkopplingar med titanaxel

Garantier & Service

Garanti enligt konsumentköplag. Vi är själva cyklister och arbetar med ambitionen att GoVest hjul alltid rullar.

Kontakt

Via denna hemsida, Bikeplace, eller att vi träffas i Göteborg.