Publicerad

LOOK 795 en komplett fransyska

2016 säsong LOOK 795 Aerolight färdigmeckad och incyklad. Jämför man denna franska pralin med 2015 säsongs hyllade Look 695 Light är det främst följande som skiljer sig åt…

LOOK 795 är en väldigt smal sak, möjligen i disharmoni med höstfet cyklist. Alla ramrör i NACA aerofoil droppform. Gillar man aero älskar man detta. Något som däremot kan vara en skiljelinje i smak är styrstam – ram integrationen. Ser mig som en konservativ cyklist. 795 var därför inledningsvis nonchalerad. Det var först när man skådade underverket live på Eurobike som man började dregla på allvar. Bilder säger inte allt. Det svåra och viktiga för bibehållen estetik är dock att försöka hålla linjen med topprör och styrstam (Går justera styrstam -13 till +17 grader). Här gäller det att vara noga med ramstorlek. En Look 695 Large är i princip en Look 795 Medium.

Med erfarenhet av aerohojar och oftast dithörande flex på grund av knepiga bromsplaceringar, hade jag läst på ordentligt innan tryck på köpknapp. Till exempel på min Felt AR1 är man tvungen att ha rätt mycket marginal på gummin bak vs fälg. En direct mount lösning. Likaså lite flex i framgaffel (Där Felt AR1 för övrigt är en sjukt bra hoj). Även recensioner för 2014 LOOK 695 Aerolight noterade bromsflex bak. 2015 LOOK 795 justerades därför med denna input och är än mer bulkad kring BB och stag. För test ställde jag bromsarna tight bak (Direct mount) och fram (I gaffel integrerad Look v-broms). Därefter ut och bända.

Inget flex i stag eller gaffel fram, inget bromsskrap. Däremot blev jag lite förfärad över bromsverkan som nu plötsligt var brutalt bra. Bromsen fram är för övrigt en initialt pillig men genialt genomtänkt lösning. Väl i mål är det mesta gömt och bromsverkan är sjukt bra.

Hur är det då att trampa på en LOOK 795?

Gräddan av fransk cykelintegration och cykelkonst. Första känslan på LOOK 695 var lite overklig. Helt stumt kring vevparti. Funderade om punktering i ben först. För att inse att Look BB (65mm) och ZED i ett stycke vevparti, var en ny dimension i styvhet. Samma känsla infann sig även på LOOK 795. Kanske inte konstigt då samma BB och vevparti. Dock lite en bedrift då aero rör tenderar reultera i lite flex. All denna styvhet neutraliseras tack och lov i sätestrakten. LOOK 795 har en ny variant av sadelstolpe som än mer skall ”sväva” i sadelröret och därmed minska vibrationerna. Osagt om jag kände skillnad mot LOOK 695 men det funkade minst lika bra. Styrningen var precis och även här en framgaffel med upplevt minimalt flex. Har man budget köra elektriskt så är det finfint ordnat med bland annat en liten dold låda i ramen för styrboxen.

Totalen så här långt är mer än bra på LOOK 795. En grymt styv men komfortabel klättrar aerohoj. Väger in på 6.71 kg inklusive pedaler och flaskställ. Krasst med marginal bästa hojen så här långt och i jämförelse med… Canyon Ultimate, LOOK 586, Trek Madone 6.9 SSL, Felt AR1, Ican Bikes Aero007, LOOK 695…Intryck efter 500 km är enbart positiva. Härlig respons uppför, styrprecision och grym att krypa ned över och mata på platten.

Hjulen är GoVest test kanttråd. 45 mm (25 mm profil). Testhjul som skall rulla många mil för att reda ut om Foss magnetlösning är tillräckligt tillförlitlig i svenska förhållanden. Det upplevt positiva med magnetlösningen i nav är omdelbar låsning av hjulbody/kassett. Hjulen väger in på 1450g. Drev fram är RIDEA ovala +/-2 ovalitet. Skonade knän en faktor som möjliggjort många mil.