Publicerad

Semester

Då var semestern 2013 avhandlad. Den började i ur och skur i samband med Västboloppet och avslutades med Conti GP och nästan värmebonk.

Efter Västbo var man liksom lite mätt på det där med att cykla. Ett passivt lopp i rusk med enda glädjeämne att lagkompisen gubb Viktor utbrytning höll för en fin 2:a plats. Några dagar fin- och hårdcykling på TT hojen bättrade på humöret och rätt som det var satt man på planet med fru och barn med destination Nice och Menton.

Väl i Menton på Franska Rivieran var det varmt. 30 grader och hög luftfuktighet kan inverka på cykel självförtroende. Vis från förra året, för husfrid och återhämtning blev det till att cykla varannan dag. Första passet uppför Col de Madone och Col de Eze var värme misär och ensamdepp. Trots fantastiska vyer. Sedan rullade det på. Dagspassen var att överleva. Fick dock till ett kvällspass uppför Col de Madone. Pers utan uppvärmning.

Mest stolt var man dock över sista passet under dessa två veckor. Torsdagen innan VSM tänkte jag att ett formtest kan inte skada. Således 1 h uppvärmning längs kusten Menton – Nice och därefter Col de Eze (Nice-Col de Eze). En backe som är 9.8 km i sin fulla längd och innebär 507 hm. Inget extremt, mestadels rätt ok åkbacke. Målet var att aldrig ha lägre puls än 180 (Max är 193). Med snittpuls på 181 rullade jag in på 27.18. Riktigt anständigt enligt Strava (Col de Eze – full length).

Frankrike semestern inkluderade även en riktig tokgrej förutom en rejäl dos bad och familjeliv. Söndagen 21/7 kördes ett veteran VM kval i Trento. Detta i form av ett välorganiserat Gran/Medio Fondo (Charly Gaul). I båda fallen med avslut på Mont Bondone (1630 hm). Jag var sedan tidigare kvalificerad för Veteran VM TT. Linjeloppet i Köpenhamn hade jag skippat pgr. av färsk nyckelbensoperation. Trento var därför bästa kvaltillfället.

Upp 01.30 på natten och körde de 53 milen Menton – Trento. Väl framme 07.00 var det en timme till start. Tack och lov var det för herrar 45-49 Medio Fondo som var kvalificeringsloppet. Blev ivägsläppt längst bak i sista grupp. Med 2500-3000 cyklister framför blev det till att jaga. Passerade cyklister hela loppet och kämpade på i sista backen (20 km 1430 hm). I mål på toppen 22:a av 186 i åldersklassen och klar för VM. Något jag inte hade ngn som helst koll på under loppet. Inte mer än att inte en enda cyklist passerade mig under loppet. På VM startar man i samma åldersklass, samtidigt… Vägen tillbaka till bilen var 4 mil cykel och därefter 53 mil retur i bil. Frös nästan ihjäl med max på AC. Sprallig av kaffe och alla Italienska radio kanaler. Dusch och därefter 3 h bilköer med familj för att titta på fyrverkeri i Cannes. Efter 24 h vaket tillstånd var det ”gött” att somna in.

Hemma i Sverige innebar några timmar sömn och därefter Veteran SM 27-28 Juli. Individuella tempot fick jag avstå efter strul och sent beslut om vem som skulle arrangera VSM. Så dags var redan semestern bokad. Lagom till prestige partempot insjuknade min vapenbroder gubb Viktor å det grövsta och lämnade walk over. Fick Robert Larsson att tagga ihop efter tempot dagen före. Vi körde och var rejält trötta i mål. 4:e plats. Mer skoj var då att klubbkompisen och TT vinnaren Marcus Larsson och Mattias Lundqvist ordnade guld till Team Kungälv.

VSM linjeloppet var tufft med vindar och värme, 46 av 93 tog sig i mål. I efterhand fick vi mycket beröm för vår lagkörning. Med hänsyn till att vi var 4 man skapade vi rätt mycket förtret i klungan…
Efter 15 km kom jag loss med Olympic Bengtsson. Bra sällskap men för få med 115 km kvar. Vi körde på riktigt fort och det höll i ca 20-25 km. Därefter attackerade Marcus, jag gjorde ytterliggare ngt försök innan Viktor gled iväg med 4 gubbar efter 5 mil. Från det ögonblicket gjorde Marcus, Robban och i viss mån även jag ett gott dagsverk att sabotera inkörningsförsök. Utbrytningen höll. Viktor var het på gröten och drog först i spurten. På mållinjen passerad men ändå ett brons. Gött för den gubben efter en sunkig uppladdning men med en säsong som visade på att han var värd minst en medalj.

VSM

Veckan efter VSM infann det sig en minitopp i formen. Årets Monarkpass blev det på tisdagen med bli varm 20 min på 315w och sedan 5 ggr 4 min på 400-410w. 72 kg tung. Torsdagen bjöd på 118 km kränkningsförsök med starkingar från Conti, Marcus L, Karl Pamp, Viktor och Torslandas snabba Halldin. Alla var nöjda och två bonk offer hade vi också (Viktor och Fredrik G). Slutligen avslutade jag semestern med GP på en Gocart bana i Bulycke. Fantastiskt arrangerat av Conti CK. Mina första 20 min var överlevnad 20 m efter svansen. Vaknade därefter både mentalt och fysiskt. Med i klungan och lite mer aktiv. Fick till en spurt och rullade in som 2:a. Erling Mattsson tog hem loppet. Riktigt Skoj.

Vad gäller hjul så har det i Frankrike körts på Govest ALU hjul, byggda med Bor 373 fälgen. 20-24 ekrat och 1320 g tunga kanttråd. Vi skall testa lite Alu fälgar under hösten för att ev. kunna erbjuda lätta alu kanttråd träningshjul till våren 2014.

Kränkningspassen har körts på Tyr C55. Vid dessa tillfällen behöver jag alla fördelar man kan få vad gäller aero och styvhet. Sedan är det rätt platt i Göteborg. C55 2013 sålde slut i mitten av juli. Vi siktar på 2014 modellen mars 2014.

C38 Har tubfantasten Marcus Larsson testat och även jag har rullat många träningsmil med dem. Marcus yrade om något långdistansrekord han slagit med dem. Om det var hjulen eller hans ben som möjliggjorde detta ville han inte spekulera i. Även C38 är slut i lager. Det som finns för omedelbar leverans är CX22, Thor och T55.

Ha en fortsatt bra semester! Min slutade idag.

För bilder från Conti GP – www.christerhedberg.se samt www.baatphoto.com
För Strava nörderi…Konto på Strava och sök på segment nära där du bor. Col de Madone, Col de Eze, Mont Bondone är några sträckor som körts
Bilder för detta inlägg är från VSM och Conti GP (www.christerhedberg.se)