Publicerad

Sicket Lag!

Tre tävlingshelger avklarade…

Götalands/Svealands på TT var en uppvisning av min gubb teamkompis Viktor T. Oerhört aero och lätt som tillägg till de watt han redan drog förra året. Stabil körning av Fredrik J och Johan L. Själv körde jag riktigt skapligt men i takt med att watt siffrorna dalade, infann sig lite mental koma och depression. Själva banan inbjöd inte till något annat en att bara mala ned asfalten. Rakt ut och rakt hem. Kartläsare denna dag i bilen var Olof Åström som fick till ett riktigt bra lopp på en bana som rimligtvis borde varit till hans nackdel om man snackar viktklass. Där har vi framtiden.

Dagen därpå var det Kungsbacka Gran Fondo. 137 km kuperat och fantastiskt vackert. I år med sol i ansikte istället för regn och grus peeling. I front som vanligt men med ambition att bara köra där det gällde. Mesförningar fram till första backen efter 3 mil. Matade därefter på och attans seg i benen. På krönet insåg man att alla var med. Således verkade alla vara mer piggelin än man själv denna dag. Lagom fram till första varvning hamnade man en bit ner. Så dags gick det iväg en utbrytning med starka gubbar. Sen reaktion och nästan ensam aktion resulterade bara i än tröttare ben. Helt slutkörd. Avslutningen blev därefter rätt odramatisk med massiv klungspurt där Johan Andersson var piggaste Team Kungälvare. Olof Å sprätte en bit framför oss andra och rullade in som etta. Fundersam efter loppet på hälsotillståndet, speciellt som sista 1.5 veckan hade bjudit på halvkass hals men ingen regelrätt förkylning. Virus och baciller blir bara mer muterade och oförutsägbara för varje år som går.

Beslutet blev att vila en vecka. Helt och med lite lätt rull. Om nu överträning tillsammans med skit i kroppen så var det fara för Svanesund. Ville inte ha en repris på förra året.

Svanesund… Prologen var en rejäl överraskning. 45 år men med lite snärt i benen. In som 4:a på rejält 1.58.7 pers. Alla Team Kungälvare gjorde en bra insats där Viktor tokpersade med 2.04. Hans tider tidigare år har alltid lämnat honom fjärran från totalen. Tristast var att vår team leader och watt mannen Marcus Larsson fick lämna walk over till helgen. Hans stöttande på plats under hela helgen gjorde dock att många lyfte sig och framför allt körde inte bara med benen. Där rök en pallplats för Team Kungälv.

På lördagen vart det att vakna med kass hals och lite repriskänsla på året innan…
GP loppet var nästa etapp att överleva. Min insats var defensiv, kraftsparande och stabil med placering i mitten av klungan. Ingen teamkörning där. Ursäkt för det. Ofantligt nöjd ändå med att komma i mål hel och oförstörd. Pigga ben. Johan, Viktor och Jim kunde dock inte låta bli att leka. Hård körning som togs ned av Vänershof och alla andra. I mål var det de stora låren som härskade.

Inför tempot var läget att Vänershof hade massa gubbar före Team Kungälv, Fredrik, Viktor och jag var dock 5-15 s från absoluta täten. Tempoloppet är nog årets roligaste vad gäller själva sträckningen. Böljande och varierat. Gick ut lagom hårt med skapliga ben. Jagade innan vändning ikapp första gubbe. Lite passiv och nöjd innan man tryckte på igen. Ikapp nästa man blev man lite fundersam och nästan rädd att det kanske gick för fort. Åter lite passiv. Cykeldatorn hade jag innanför dräkten. Bara att köra på känsla vis efter Götalands…. Väl in på huvudvägen var det fullt tryck och allt man hade. Riktigt skapligt tyckte man tills Viktor hade kört. En sjätte plats blev det efter Viktor som krossade närmaste man med 40 s. Således hade vi nu efter Tempot total 1:an (Viktor)/ 4:an (Fredrik) och 5:an (jag).

Linjeloppet på Svanesund kan vara utmanande om vindarna ligger rätt. Denna dag var det i princip nästan rakt mot efter banans enda backe. Således vart det ingen kantvindskörning och backen i sig ej tuff nog för hänga av en stark senior klunga. Målet var Viktor som Total 1:a. Team Kungälv var mestadels i täten. Ändå gick det iväg en utbrytning med 7 man som fick 2.10 som mest. Så dags blev det till att köra hårt. Efter 25 km hade vi kört in utbrytningen. In på sista varvet av 6 var det åter 3 man loss med ca 40s. I detta läge var jag seg och tack och lov hjälpte CK Master inkörningen. Våra funderingar kring att fixa en bra avslutning för Fredrik eller mig för ytterliggare en pallplats blev bara funderingar. Viktor gjorde ett skapligt uppdrag men tidigare inkörningsförsök satt i benen. Viktor 6:a, jag 12:a och Fredrik in med huvudklungan innebar oförändrad slutställning. Vinst för Team Kungälv på Svanesund! Fredrik in på 4:e plats och jag upp en placering från förra året på 5:e. Stor cred till alla i laget som slet på linjet. Johan Lomander förtjänar en speciell omtanke som med många och långa förningar var rätt utsliten på slutet. Teamkörning!

Därmed var också Seniorcupen avslutad. Team Kungälv tätt efter CK Master på 3:e plats. Med Viktor som 4:a individuellt. Fredrik J som 8:a. Tack vare Svanesund studsade jag in på en blygsam 16:e plats. Vinnaren Vänershof Hermansson hade tydligen tecknat det bästa avtalet med frun hemma. Han körde alla deltävlingarna.

Söndagskvällen efter Svanesund innebar snytkalas. Först onsdag morgon började kranen sina. Lagom till Conti CK onsdagspass. Ett pass som går till historien som ett av de bästa september pass jag kört. 18 grader, mulet och inga vindar. Ett grymt glatt gäng. Det kördes friskt på lagtempona, lite attackcykling, fri fart där jag sprätte loss avslutat med last man standing lagtempo. Bättre cykling blir det inte.

Helgen som varit bjöd på högsommar värme och friska vindar. Partille CK hade denna helg anordnat och bjudit in till ett lååångt tempo test. 37 km på en rejält böljande bana (280 hm). Kantvind mot ut och med hem. Starten var rejält jobbig och wattmätaren angav första 8 min med 377 snittwatt. Med mina 72 kg och efter förkylning så kändes det. Sedan infann sig lite koma. Vid vändningen var det lite strul och än mer med lastbil en bit senare. Så dags gled Viktor upp jämsides. Snett bakifrån var det bara att bli imponerad över hur aero gubben sitter i år. Nu var målet att hålla ett lagligt och konstant avstånd till Viktor. Gick riktigt bra tills gubben börjar stretcha ryggen. Med bekymrad min blåste jag förbi. 4 km kvar dök Viktor upp igen. Nu var det jämsides kamp på plus 400w konstantmatning. Lite gentlemannamässigt släppte Viktor lite på trycket på slutet så diffen stannade på 49 s. Stabil gubbkörning. Bra genomkörare!

Tävlingarna som körts har åter igen inneburit en massa olika hjul. GP med aluhjul. Prolog med Tyr C38. Tempo med Tyr C55 och disc samt linjelopp med Tyr C38 samt test aluhjul. Rätt friskt skiftande av brommsgummin. Team Kungälv har fortsatt misshandla sina Tyr T55 utan att lyckas skeva eller kassera något hjul. Än mer ambivalent är man kring vilka hjul man skall ha med sig till Veteran VM (19-21 sep). Linjeloppet där är 112 km med 2980 hm. Inklusive två rejäla nedförslöpor. VM är således nästa stop och 18/9 lyfter Viktor, Bror Daniel och jag mot Verona & Trento. Cykel, vin, semester!

Bild: baatphoto.se
tempo

Bild: Daniel Nyström
Prologen