Publicerad

Veteran SM och Semester

Juli i Sverige kan vara helt underbart eller lite mindre underbart när regnet bara öser ned. Juli för GoVest började med att stuva in 8 cyklar och 4 glada H30 & H40 veteraner och ta sikte på Veteran SM i Härnösand. 83 mil enkelväg men lite hajk när man lämnar vardagsbestyr bakom sig. I bussen hade vi H30 juniorerna Karl Pamp och Daniel Nyström. Old boys var Viktor Torstensson och Gabriel Nyström. Väl framme var det lite dispyt om vem som skulle bo högt i respektive våningssäng. Slutade med det säkra valet med old boys närmast golvet.

Första tävlingsdagen

Fredag var det 30 km individuellt tempo för var och en. Bara att rulla banan enkel väg insåg man att detta skulle bli tufft. Böljande upp och ned med 3-4 m/s motvind ut och medvind in. Som grädde på moset var det 26 grader varmt. Varmt i en tempokruka utan ett endaste lufthål förutom det för skallen. H40…Efter att studsat nedför startrampen var det bara att bita ihop. Försökte hålla adrenalinet i schack och jobba metodiskt. Ut till vändpunkten vid 15 km var man varm och trött men med reserver kvar. Att passera cyklister innebar nog att man inte körde helt sunkigt. Försökte trycka på och i en slags förvirring blev det till att spurta med ca 1 km kvar. Felbedömning som man fick slita för att reparera. I mål bara koma. Dock var placeringen 3:a på 39.39. Därefter började väntan. Skulle det hålla och resultera i en SM medalj sådär 26 år efter den senaste (Junior SM friidrott)? Sista hotet var klubbkompisen och tillika fjolårsmästaren Viktor Torstensson. Speakern höll liv i tävlingen och Viktor brände på. I mål in på 40.17 och en 4:e plats. Attans, den killen är alltid värd minst en medalj. Var glad men samtidigt hade det varit Göteborskt gött att ha med honom där på pallen. Upp till guld var det 33 sek och till silver 24 sek. Medalj.

I H30 var det idel debutanter i VSM sammanhang. Bror Daniel svettades och gjorde ett grymt bra lopp med hänsyn till säsongsupptakten. In på en 5:e plats. I mål var han inte helt nöjd men han har ju några år på sig att placera sig högre… Karl Pamp drog ut som om loppet var 15 km. Förlåtet då TT hojen var nyjusterad, 2 veckor gammal och detta var första TT loppet någonsin. Duktigt trött i mål slet han till sig en 9:e plats. Pannben den killen och framöver får vi se honom högt upp inte bara i VSM sammanhang.  Kvällen tillbringades på bankett och några kalla öl senare var vi mer än nöjda med dagen som varit.

Dag 2 – gruppövningar

Dvs 20 km partempo. H40…Viktor och jag hade tränat vid 3 tillfällen innan och hade en hum om att Viktor är en riktig brottare på platten och nedför. 12 kg mer måste ju göra någon nytta. Min styrka skulle vara att vispa på i ett anständigt tempo uppför. Således bestämdes att vi skulle köra 1 min förningar och flexa lite när det var backe ned eller uppför. Om något var på väg att gå åt pipan skulle vi bara vråla. Enkel taktik. Första 10 km ut till vändningen fungerade detta upplägg i det närmaste perfekt. Banan var dock än mer böljande denna dag och i efterhand fick vi höra att vi tappat till Cykloteket. Efter vändnig fanns det inget att spara på. Nedför i 72 blås med Viktor i spets, på platten tryckte jag på, stressad. Sista km var grymt snabb och i mål några minuter ovisshet. När speakern ropade ut oss som vinnare (27 sek) var det dubbel glädje i trikåer. SM-Guld!

H30…Innan loppet hade juniorerna förhoppningar om medalj. Det skulle dock bli tight då flera lag hade tunga ankare. En stenhård öppning gläntade dörren till ett SM-silver. Vägen hem var det slitigt. I mål dock som klara bronsmedaljörer! Riktigt glada grabbar och vi låter det vara osvuret men 4 SM medaljer till Conti Test Team en och samma dag är inte rutin. Verkligen toppen stämning och en rejäl bulkmiddag med wokat.

Dag 3 – regndag

Föregående dagar hade Norrland lyckats undkomma alla lågtryck runt om. Dock inte denna dag. 130 km linjelopp och ett tufft sådant enligt banprofilen. I H40 ställde sig Viktor och jag längst fram. Lika bra att undvika problem och dra upp tempot från start.  Efter en kontrollerad körning första 10 km hade vi avverkat de tuffaste backarna, inte speciellt branta och med god vila mellan partierna. På toppen var det därefter 7 km nedför innan ut på stor väg med rejäl breddkörning. Här försökte vi stöta och rycka. Kändes dock som vi var påpassade. Uppför samma backe igen på varv 2 skedde en utbrytning med H40 TT mästaren. Denna jagade CTT ifatt nedför. Tuff körning nedför men med klungan samlad. Åter igen försök till CTT attacker och bryggningar. Utan framgång. Mest körning i fronten. Därefter vid 70 km i ett sittande igångdrag hugger det i ryggen. Rejäl smärta och därpå tankar att bryta. Efter smärtan bedarrat, skit samma och nya försök till utbrytning. En väl samlad klunga med 10 km kvar innebar att de flesta var taggade och positionssökning innebar några vurpor, däribland en precis framför mig med dikeskörning som resultat. Därefter var mina SM drömmar borta.  Viktor som slitit och varit aktiv hela loppet var även han mör på slutet och rullade bara in. Ett härligt smärtsamt lopp som tyvärr inte resulterade i någon framskjutande placering för CTT. Således i vinter blir det till att plugga teori och bli smartare. Kan tilläggas att naprapatbesöket två dagar efter gjorde susen… H30… Karl och Daniel körde desto smartare och mer taktiskt begåvat något som resulterade i 14:e plats för Karl och 17:e plats för Daniel. Riktigt bra i ett stort startfält.  Väl nedpackade i vår pimpade buss började en 83 mil lång hemresa. Mycket snack och sällan har 83 mil förflutit så snabbt. Tack gubbar för en riktigt minnesvärd helg!

Semester…

sargad i rygg och med ett baklår som trilskas är det varmare väder som väntar. 14/7 tom 28/7 är det Franska Rivieran med Menton och Cagnes Sur Mer som hägrar. Väderprognosen anger 30 grader och sol 10 dygn framåt. Utanför fönstret här i Göteborg vräker regnet ned. Jag tar med Tyr 55 och hoppas kroppen tillåter några gånger uppför Col de Madone, Col de Vence…